MİDDLESEX- JEFFREY EUGENIDES || YORUM

1/20/2016 , BY Mosepati -



Kitap: Middlesex
Orijinal Adı: Middlesex
Yazar: Jeffrey Eugenıdes
Yayınevi: Domingo
Çeviri: Solmaz kamuran
Yayın Tarihi: Nisan 2015
Sayfa Sayısı: 605
Tür: Historical Fiction, Lgbt
Ben iki kez doğdum: İlkinde 1960 yılının Ocak ayında, Detroit için inanılmaz derecede dumansız bir günde kız olarak ve daha sonra tekrar 1974 yılının Ağustos ayında Petoskey’de bir acil kliniğinde, ama bu defa ergenlik çağında bir delikanlı olarak.  Bu cümleyle başlıyor, içinde bulunduğumuz yüzyılın en büyük romanların biri olarak gösterilen Middlesex. Kuşaklar boyunca ondan ona geçip sonunda küçük bir kızın, Calliope Stephanides'in bedeninde çiçeklenen bozuk bir genin hikayesi bu. Genin yolculuğunun sonlandığı yerde, Calliope’nin kendi yolculuğu başlıyor, karşısında ise o yaman soru: Bizi biz yapan şey nedir; genlerimiz mi, seçimlerimiz mi? Ve böylece dinlemeye başlıyoruz Stephanides ailesinin Osmanlı Bursası’ndan Henry Ford’un Detroit’ine uzanan, çağın tüm gelgitlerinden nasibini almış seksen yıllık büyüleyici öyküsünü. Koza Han, İzmir yangını, hayalleri taşıyan dökük gemiler, fabrika dumanları altında kıpırdanan Detroit, içki yasağı, ayaklanmalar, onca hayal kırıklığına rağmen tükenmeyen olasılıklar… Sonunda birleşip Calliope Stephanides’i oluşturacak tüm parçalar.   Eugenides dokuz yılda yazdığı Middlesex’te üç kuşak ve iki kıtaya yayılmış bir aile hikâyesini tabulara ve dogmalara alaycı bir dille karşı çıkarak, inanılmaz bir akıcılıkla anlatıyor. Bugüne kadar 35 dilde yayımlanan ve üç milyonun üstünde okura ulaşan Middlesex, bir modern zamanlar destanı. Ve tüm destanlar gibi, kahramanlarının hikayesinden çok daha fazlasını söylüyor bize. 
       (Tanıtım Bülteni)

                 "Calliope Stephanides'in bedeninde çiçeklenmiş bozuk bir genin hikayesi."

Bir kitabı bitirdikten sonra "uzun zamandır bu kadar güzel kitap okumamıştım " demeyi seviyorum. Bu kitap da benim için o kategoride bir kitaptı.

Calliope Stephanides, Bursa'dan Amerika'ya göç etmiş bir ailenin torunu, çocuğu. Hikayesini kendi anlatmaya karar vermiş. Bir şimdiki zaman Cal'ı, bir dedesinin ninesinin zamanından başlayarak annesi babası, Calliope'i okuyoruz.

Bir anlamda Bursa'da başlayan yeşillenen yasak Amerika'da sonuçlanıyor. Bozuk genin nasıl, neden olduğuna gidiyoruz. Arka kapakta yazdığı gibi tabulara karşı çıkan bir konusu var. Yargılarsan kitaptan keyif alamazsan.

Calliope kız olarak doğmuş, belirli bir yaşa kadar kız olarak büyümüş. Hermafrodit. ( Hermafrodit: Hem erkek hem kadın cinsel organına sahip, ikincil cinsel özellikler taşıyan kişi.) Tam olarak 5-alfa redüktaz boğukluğa sahip. Çocukluğunda çok güzel olan, kimsenin ondan gözlerini alamadığı Calliope, yaşıtları ergenliğe girmesine rağmen kendisinde bir değişiklik görmüyor ve başlıyor şüpheleri, zorlukları...

Bir sitede "Anne karnında 46 xy karyotipinde biyolojik bir erkek olarak gelişirken, enzim eksikliği sonucu testesteron dihidrotesterona dönüşmemiş  ve dış genitaller dişi yönünden gelişip piyasaya sunulmuş." diye anlatılıyordu. ve bir söz de geçiyordu burada. "Doğa çeşitliliği seviyor ancak ne yazık ki toplum bundan nefret ediyor" diyordu.

Benim aklımda soru işareti oluşturan -sanki kitap komple beynimi yakmamış, düşünmekten günlerce uykusuz kalmamışım gibi- acaba doktorların gerçek hayatta yaptığı yanlışlıklar oluyor mu? Yüzde kaç? Ne kadarı hayatı boyunca istemediği bir bedenin içine hapsoluyor, mutsuz oluyor?

Hikayenin tarihi kısımlarıyla çok ilgilenmedim açıkçası. Yangın, Amerika'da yaşanan ayaklanmalar, Ford mevzusu...Okuduğum kimi yoruma göre yazar saçmalamış, Türk düşmanlığıyla kimi yerleri kaleme almış, kimisi kurguya uygun bir anlatım olduğunu düşünmüş. Benim odak noktam daha çok ana konuydu.

Kafamda kitapla ilgili bir kaç soru kaldı. Örneğin; neden Belirsiz Nesne? Neden ismi belirtilmemiş? Cal'ın son durumu? Ben onun son durumunu da daha fazla okumayı tercih ederdim.

Kitabı çok beğendim. Neden bu kadar çok ödül aldığı belli, neden 35 dile çevrildiği belli. Akıcı bir üsluba sahip ve sürükleyici, kimi zaman paranormal olaylarla karşılaşabilir miyim diye merak ettim ama neyse ki öyle bir şey çıkmadı.

Puanım:


3 yorum:

  1. Yorumundan sonra kesin alırım. Teşekkür ederim yorum benim için çok aydınlatıcı oldu

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Umarım sen de kitaptan aynı şekilde keyif alırsın.

      Sil
  2. Bu kitabı çok merak ediyordum. Yorumundan sonra hemen listeye ekledim. Bol kitaplı günler ! :)

    YanıtlaSil