VAHŞİ ORMAN (WILDWOOD CHRONICLES, #1) - COLİN MELOY || YORUM

4/05/2016 , BY Mosepati -



Kitap:Vahşi Orman
Orijinal Adı: Wildwood
Yazar: Colin Meloy
Resimleyen: Carson Ellis
Yayınevi: Pegasus Yayınları
Çeviri: Dilan Toplu
Yayın Tarihi: 2016
Sayfa Sayısı: 500

Tür: Fantasy, Young Adult, Fiction, Children, Animals


Sıradan Bir Gün ve Sıradan Bir Yürüyüş, İnsanı Sıradışı Bir Dünya ve Sıradışı Bir Maceraya Sürükleyebilir.Prue McKeel sıradan bir hayat sürmektedir. Ta ki kargalar minik kardeşini kimsenin gitmediği, gideninse dönmediği Vahşi Orman'a kaçırana kadar. Bunun üstüne kardeşinin peşine düşen Prue ve sınıf arkadaşı Curtis kendilerini sihirli bir dünyada bulur. Bu dünyada konuşan hayvanlar, özgürlüklerine düşkün haydutlar ve karanlık güçlere sahip zorbalar onları beklemektedir. Kurtarma görevleri ikiliyi çok daha karmaşık durumlara düşürecek ve sihirli bir dünyanın kaderini belirleyecek mücadelelerin kapılarını aralayacaktır.

"Bu kitap, betimlediği vahşi ve tuhaf orman gibi beklenti, tehlike ve dünyanın hiç görmediği korkunçluklarla dolu… Bir kez içeri adım attınız mı, çıkmak istemeyeceksiniz."
-Lemony Snicket-

 (Tanıtım Bülteninden)

Prue ve kardeşi Mac parka gittikleri bir gün birer ikişer derken gökyüzünü saran kargalar tarafından kaçırılan Mac, Geçilmez Yaban denilen yere götürülür. Bu geçilmez yere giden kişinin geri gelmediği, gelse de geri geldiğinde fiziksel değişiklik  ve algısal sorun yaşayabileceği arkadaşları arasında konuşulurdu.

Kardeşini kurtarmak için evden kaçan Prue'nun peşine arkadaşı Curtis de takılarak, beraber girilmez denilen ormana girerler ve asker kostumlu, konuşan çakallarla karşılaşırlar. Burada bütün hayvanlar konuşur. Krallar, kraliçeler, prensler.. Ne ararsanız var. Kardeşini kurtarmak için gittiği bilinmezlikte, çakalların Curtis'i de kaçırmalarıyla yalnız başına ne yapacağını bilmez halde bulur. Yerlileri tarafından buraya Vahşi Orman dendiğini öğrenirler. En önemli ayrıntı ise; etrafı büyülerle korunan buraya yani gizemli ormana adım atabilmen için oraya ait kana sahip olman ya da o kişi ile birlikte oraya gitmen gerek.

Kahramanlarımızın çocuksu masumiyeti, ormanın gizemi ve karşınıza çıkabilecek belirsizlikler okurken size de bana verdiği kadar zevk verecek diye tahmin ediyorum. Kitap her yaştan okurun rahatlıkla okuyabileceği anlatımla kaleme alınmış. Sadece çocukların değil yetişkinlerin de okumak isteyeceği, sıkmayacak masalsı bir anlatıma sahip.

 
Dikkat çekici özelliklerinden biri ise illüstrasyonlar. Yazarla iş birliği içerisinde gerçekleştirilen bu çalışma; yüzünüzde gülümseme oluşturacak, ayrıntılı çizimleriyle hayal etmenizi kolaylaştıracak derecede.

Bu güzel masalı bir oturuşta bitirmeye çalışmamanızı tavsiye ederim. Her ne kadar akıcı ve sürükleyici bir anlatıma sahip olsa da olayın tıkandığı ve sıkılacağınız bir bölüme denk geleceksiniz.
Çünkü ben sonuna doğru bir ara sıkıldım. Yudum yudum, kahvenin yanında ağzınıza attığınız bir parça çikolata gibi az ama zevk verecek şekilde okuyun.


Ormana girebilme meselesinin detayı enteresan olsa da sorgulamayıp kitap bitiminde rahat bir şekilde kitabı rafa kaldırsam da az evvel öğrendim ki bir serinin ilk kitabını okumuşum. Demek ki daha çok ormanın yeşiliyle, baykuşlarla, çakallarla karşılaşabiliriz.

Kitabın baskısıyla herkesin sorduğu konu; kenar tırtıkları. Kimi sayfaları yapışık bir şekilde basılan sizin okurken açmanızı isteyen bir basıma sahip.

Puan: 4,5/5

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder